Туристически статии

Ски дестинация Боровец

Известно ли ви е, че Боровец е първи български курорт в планината и че датира като пункт за отдих чак от 1896 година, след като княз Фердинант си построява резиденция? Предстои ви да озапознаете по-подробно тази известна в България ски дестинация.

Боровец е най-близкият ски район до София, находящ се в община Самоков и с надморска височина от 1350 м. Кацнал на склонове от северната част на Рила, той има много добри условия за зимен туризъм. В исторически аспект е напълно основателно твърди, че изграждането като най-голям туристически център на Боровец е постигнато през 60-те и 70-те години на отминалия век. В този срок се образуват ски пистите, влековете и всички лифтови съоръжения. Има бум и на строителството в района, където се създават множество хотели по френски модел. През периода 70-те 80-те години на двадесети век Боровец се издига като всеизвестен модерен зимен курорт. От тогава и до днес обособяването на места за настаняване продължава, като тризвезден хотел Боровец е може би най предпочитания избор.

Макар и вече да не се носи със славата на най-известната ски локация в държавата, Боровец разполага с много добри условия за спускане. На разположение на зимните туристи са 27 писти, които са с различна трудност, но винаги качествено обработени и охранявани от екип планински спасители. За спокойствие и информираност на всички скиори и бордисти има няколко уеб камери с транслиране в реално време, както и сайт, където се публикуват актуални данни за метеорологичната обстановка по склоновете. Първото съревнование по ски спускане в Боровец е проведено 1930 г. В състезателния график на Боровец са записани две домакинства на световни първенства и още 12 на Европейски, като последното е през 2016 година.

Целогодишният модерен курорт по настоящем предлага страхотен набор от ски писти и лифтове. Голямото разнообразие от зони за ядене и пийване, възможности за дейни занимавки и забава, също и триздездни хотели, позиционира Боровец като дистинация на зимната ски карта в България!

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!