Туристически статии

Нестинарство в село Българи

В тази статия ще ви разкажем за едно село, близо до Черноморието известно с това, че е запазило една от най – впечатляващите и силно въздействащи традиции у нас, която вдъхва много респект и уважение към тези, които я спазват и към целия ни народ.

В нашето съвремие Нестинарството се използва главно за привличане на наши и най – вече чуждестранни туристи по заведенията и планинските курорти. Разбира се, за да изглежда всичко възможно най – атрактивно самия обичай на много места е изменен почти изцяло.

Ако смятате да прекарате лятната си почивка на южното ни Черноморие горещо препоръчваме да посетите село Българи и да видите автентичното изпълнение на нестинарите. Места за настаняване по близките курорти не липсват. Може да запазите помещение за нощувка в някой апартхотел в Лозенец, тъй като това място се слави като едно от най – добрите за лятна почивка през последните години.

За нестинарството се знае, че е обичай, спазван още от древните траки, които са почитали не само слънцето, но и земята и огъня. Самото име на обичая поизлиза от гръцка дума, която в превод означава дишане или въздишане. Връзката с това идва от факта, че изпълнителите на обичая изпадат в състояние на транс и дишат много тежко и учестено.

Традицията повелява играта в жарта да се случва само, по време на честване на празника на Свети Константин и Елена, които по старо му е вечерта на 3-ти към 4-ти юни. Подготовката за това започва още от ранни зори на първия ден, когато иконите, с които ще се играе се обличат с чарен плат със закрепени към него монети.

Следват още няколко процедури и подготвяне на жар за вечерта. По традиция първи в жарта влиза най – стария нестинар, който обикаля три пъти жарта и изписва кръст в нея. След което се включват и останалите нестинари. По време на танците си в жарта всички изричат молитви, а за някои се смята, че дори могат да правят предсказания.

Това е едни уникален древен обичай, които жителите на село Българи са запазили автентичен до ден днешен и определено ако желаете да присъствате на нестинарски ритуал това е правилното място да го направите.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!