Забележителности

Национален дворец на културата – град София

Националният дворец на културата е създаден по идея на Людмила Живкова, която в този период е била основен двигател за културното развитие на България. До 1990 година НДК е Народен дворец на културата Людмила Живкова. Той е основен център за специални събития, конференции, различни прояви и изложби. Признат е за най-големият конгресен център в цяла Югоизточна Европа. Разположен е в самото сърце на столицата и около него се намира някои от важните административни сгради както и много хотели в София. Едва ли има човек, който да не е виждал впечатляващата сграда, в нея има 12 големи зали, подходящи за всякакви събития.

Строежът започва през 1981 година и е в чест на празненствата по повод 1300 години от създаването на Българската държава. Проектът на НДК е дело на Александър Баров. Първоначално самото място е предвидено за сградата на Операта и Балета, но не е избран проект и решението отпада. След много проучвания на подобни центрове, проектът стартира през 1978 година и отнема цели 17 години, за да може и днес НДК да се извисява гордо в центъра на столицата.

Самата сграда има 12 големи зали с капацитет до 4000 места и различен вид. Предвидени са офис помещения, заседателни зали и кабинети. В големите и красиви фоаета има много интересни изложби. Националният дворец на културата разполага с екип от професионалисти, които отговарят за организирането на различните мероприятия, професионално осветление и озвучаване, декор, конструкции и телевизионна техника. Към двореца действа и театър „Нов театър НДК“, който е създаден през 2015 година и на сцената се играят предимно камерни постановки и пиеси от различни жанрове. В театъра имат възможности да се изявят млади творци, които очароват публиката и любителите на театралното изкуство с една новаторска позиция и различен поглед от стандартния. През събота и неделя се играят пиеси за деца и родители.

Всяка година Националният дворец на културата е домакин на поне 300 разнообразни събития- фестивали, конгреси, семинари, концерти, филмови фестивали, бизнес форуми и политически конгреси, изложби, постановки и други. На сцените се изявяват много чуждестранни певци, творци, трупи и артисти, които са световноизвестни. През Годините сградата на НДК се е превърнала в един от символите на София.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!