Туристически статии

Клептуза – история за вечната любов


Велинград, освен със своите балнео и спа предложения, е известен и като дом на един от най-големите карстови извори в България – езерото Клептуза. Велинградчани са закърмени с любовта към това магическо кътче и за тях то е любимо за срещи и разходки.


Малцина обаче знаят легендата, с която е обвързано мястото. Там, където 24-тия меридиан и 42-рия паралел се срещат, някога бушувала стихията, наречена любов. Ще ви разкажем вековната история, обясняваща името на емблематичната забележителност.


Легендата разказва за красива девойка от рода Уза на име Клепна. Тя имала тъжната съдба да се влюби в момък, когото родителите ѝ не одобрили. Любовта им обаче била толкова силна и пламенна, че девойката поела риска да се вижда с момчето в гората, зад гърба на своите родители. За нещастие, дошло време момата да се задоми. Семейството избрало зет – достоен по стандартите тогава – заможен, работлив, но студен и сляп за красотата на прелестната Клепна. Тя обаче искала да се омъжи по любов, избягала завинаги от бащиния дом и хукнала към своя любим, с когото да избягат в далечни земи. 


Бягала ли бягала девойката между дърветата, когато на пътя ѝ застанали османски заптиета. Опиянени от безграничната красота на младото момиче, те го подгонили. Когато Клепна се огледала и видяла, че няма път за бягство, тя се помолила на Бог да отвори земята и да я прибере, да не я оставя в техните ръце. Господ чул молитвите ѝ, разтворил земята и тя я погълнала. От дупката, за да накаже заптиетата и да ги издави, Бог пуснал да тече вода. Говори се, че това са сълзите на Клепта, стичащи се в езеро Клептуза. История за силна, взаимна и неизживяна любов. 


Днес езерото Клептуза е емблемата на Велинград и предлага на посетителите си магически гледки и приятни кътчета за отдих. Можете да се насладите на вечнозелените гори, да се разходите с водно колело, да хапнете и починете на свеж въздух. Мястото си заслужава да се посети целогодишно, но ви препоръчваме летния сезон. 


А ако си търсите вече оферти Велинград, имаме перфектното предложение – хотел Роял Спа. Намира се на удобна локация близо както до центъра на града, така и до Клептуза и други забележителности. Предлага луксозно настаняване, отлични условия за спа почивка, както и разнообразни активности за най-малките си гости.

Покажи още
Back to top button
error: Content is protected !!