Туристически статии

Събития в и около Кърджали

Туризма в района на Кърджали се развива все повече и повече в последните години. Множество туристи се стичат в този край на страната, привлечени от красивата природа и добрите условия в хотелите в града. Местата за настаняване са разнообразни, като се предлагат от апартаменти, студия, квартири до вили, къщи за гости, както в града, така и комплекси с басейни на бреговете на язовир Кърджали.

Често се провеждат събития от разнообразен характер, който привличат посетители, търсещи предимно хотели в Кърджали или в близкото село Главатарци, разположено на язовира. Там определено ви препоръчваме Хотелски Комплекс Главатарски Хан, който има невероятна база, разположена на голяма площ. Има СПА център, луксозна обстановка и е един от най – често предпочитаните и посещавани хотели с басейн в Главатарци.

Комплекса работи целогодишно, но в тази статия ще ви насочим за дати, през които може по време на престоя да посетите интересно събитие в околността или в град Кърджали.

Може би трябва за почнем с едно от най – известните мероприятия в тази част на страната, което е Роженския събор. Идеята за създаването на този празник се появява през далечната 1898 година. От тогава поляните на Рожен стават мястото, където всяка година се стичат местни и гости, за да се срещнат, да споделят радост или болка, да почетат различни светии. Идеята е празника да се състои на 27 юли, когато е дена на Свети Пантелеймон. С годините събора се разраства и придобива все по – голяма популярност, до днешни дни, когато все повече и повече хора се стичат тук.

Ежегодно в Кърджали се провежда Национален Тракийски събор в края на юни месец. В него взимат участие фолклорни състави и дружества от съседните населени места като Пловдив, Златоград, Асеновград, Момчилград, Крумовград и други. Посетители има не само от цяла България, а и чужденци, които са почитатели на тракийската музика и фолклора ни. Участниците са около 400 – 500 от до 30 града в страната.

Международния фестивал на изкуствата „Перперикон“ също привлича множество туристи ежегодно. Той се провежда вече над 16 поредни години и винаги е в дните около Еньовден. Фестивала е с продължителност около 5 дни и включва концерти, изложби, театрални постановки и други.

Това, разбира се са най – големите и значими събития в град Кърджали и околността, като освен тях има множество други, с който може да се запознаете в интернет пространството или в туристическия информационен център на град Кърджали, ако сте отседнали в хотел там.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!