Забележителности

Царски град, царски дворец – Велико Търново

Подобаваща за една стара българска столица е царственото изложение, царственото настаняване и всичко това съпроводено от вълнуващи и приятни емоции. Това може да ви гарантира посещение на Велико Търново. За целта десетки малки и по-големи хотели, ресторанти, кафенета, механи и заведения Велико Търново са на разположение за своите посетители виж тук.

Нека обаче надникнем зад кулисите на такъв старопрестолен град:

Дворецът от XII-XIV в. се възвишава в самата крепост Царевец. В миналото той бил почетното място на българските царе. Простира се на обща площ от 5 дка, в подножието на самата Патриаршия. Дворецът Царевец, представлява величествен и богат замък, издигнат от миналото по сложен план. В него могат да се видят масивни сгради, елипсовиден архитектурен ансамбъл и вътрешен двор. По външните стени и крепостни стени, дебелината им достига огромни размери, а всичко това било направено в миналото, с цел защита. Всяка една външна стена е обгърната от зъбери. По северната фасада се намира главният вход и две големи кули.

Замъкът дворец се издигал на нива и достигал от 3 до 5 етажа. В източната част на замъка се разполагали административните и жилищни сгради, в югозападната зона се разполагали кухните, водохранилището и трапезариите, в западнала част била зала за трона и приемните стаи, а под някои от площите се разполагали огромни изби, вкопани директно в земята. По средата на двора била издигната църква-храм „Света Петка Епиватска“.

И днес става видно, че от разкопки, постройките, имали пищна украса от мрамор, мозайка и стенописи.

Историята на Велико Търново разказва как през 1393 г., след падане на Царевец под османска влас, дворецът бил превзет и напълно опустошен. На мястото на огромната постройка през XVII в. било направено турско гробище, а малко по-встрани от него джамия.

Днес дори тези постройки на поробителите ни, представляват интерес и са част от миналото на региона. Могат да се разгледат по всичко време отвън, само с една обиколка на града, а докато трае почивка в някое от заведения Велико Търново и докато пренаредете силите си може да учете и някоя местна легенда или истинска история.

Една такава е, свързана с църквата в двореца „Св.Петка Епиватска“, където били открити 3 фрагмента на саркофази. Първият представлявал релефно изображение на късове от женска глава с корона. Предполага се, че това са елементи на мраморен саркофаг на Анна-Мария, съпругата на цар Иван Асен II и щерка на краля на Унгария Андреа II. Друг важен фрагмент е намерения от саркофага на самия цар Иван Александър. По него се разчита релеф на легнала фигура, облечена в далматика, вид царска дреха. Върху третия фрагмент се разпознава фигура на 11-12-годишен юноша, отново в царско облекло и със скръстени ръце пред гърдите. Третият фрагмент е най-изящно изработен. Предполага се, че е дело на велик майстор. Тези находки се съхраняват днес и могат да се видят от посетителите на Музея на Велико Търново.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!